5 ok, amiért érdemes Grúziába utaznod

Ha eddigi beszámolóink nem győztek meg arról, hogy Grúziába érdemes ellátogatnod, vagy még nem olvastad korábbi bejegyzéseinket, akkor ez az összefoglaló neked szól!

Összegyűjtöttünk 5 okot, amiért Grúziát mindenképp a bakancslistádra kell tenned. 

1. Grúz vendégszeretet.

Európa és Ázsia találkozásánál fekvő Grúzia a Kaukázus egyik legszínesebb országa. Kultúrája ellentmondásokkal teli, ugyanakkor lenyűgöző. Ellentmondásos, mert a kaukázusi nép legalább annyira ismert vendégszeretetéről, mint harciasságáról.

A grúzok úgy tartják, hogy a vendég „Isten küldötte”. Évszázadokon keresztül, generációról generációra adták tovább a vendég iránti szeretet és mély tisztelet hagyományát, amely ma is a grúz kultúra szerves része.

Azt beszélik, hogy még a múlt században minden grúz házban volt egy külön szoba, amit a vendégeknek tartottak fenn. Annak a szobának az ajtaja mindig nyitva volt, hogy az odatévedt vendég akár éjszaka is bemehessen megpihenni.  A bátorságnál, merészségnél és a fegyverforgatásnál is jobban becsülték a vendégszeretet.

 2. Gasztronómia mennyország.

Ha már a vendéglátásnál tartunk, akkor a felsorolásból nem maradhat ki a grúz konyha, amelyben a hús, a tészta és az egyedi grúz fűszerek dominálnak.

Ha Grúziában jársz mindenképp meg kell kóstolnod a húsos khinkálit, a sajtos-tojásos hacsapurit, a saslikot, a padlizsántekercset és még sok minden mást. De legjobb, ha elmész egy szuprára és ott végigkóstolod a grúz konyha különlegességeit és magadba szívod a kultúrát egyszerre.

A grúz szuprának nincs párja a világon. A szupra, ami egyébként lakomát jelent, a grúzok számára egy megszokott ünnepély, azonban nekünk, kívülállóknak, betekinteni egy ilyen eseménybe egy életre szóló élmény.

A szupra egy igazi rituálé, amelynek megvannak a saját szabályai. A lakomát mindig egy tamada vezeti, akit a vendégek közül választ ki a vendéglátó. Tamadának egyáltalán nem egyszerű lenni. A tamada vezeti a pohárköszöntőket és gondoskodik arról, hogy minden vendég jól érezze magát. És ami a legnehezebb, úgy kell innia, hogy közben megőrizze józanságát.

A pohárköszöntőkből egyébként a grúzok világelsők. Minden egyes lakoma során legalább 10-12 pohárköszöntőt mondanak: az első az Istenért, a másodikat Grúziáért, és így tovább az ősökért, a gyermekekért, a vendégért, a szülőkért, a nőkért, a barátokért…

A pohárköszöntőket addig mondják, amíg bírják. Két pohárköszöntő között pedig beszélgetnek és fogyasztanak a terülj-terülj asztalkámról.

3. Ezeréves borkultúra.

A szupra egyik elengedhetetlen eleme a bor, ami nem meglepő, hiszen a borkészítésnek, több mint 6000 éves hagyománya van Grúziában. Azonban ők nem lassan kortyolva isszák a bort, mint ahogyan mi megszoktuk, hanem fenékig. Magát a bort pedig nem pincében és fahordóban erjesztik, hanem földbe ásott méteres agyagedényekben, az úgynevezett kvevrikben. Ez az ősi edény a mai napig szinte minden háznál megtalálható. Ma is, ugyanúgy, mint 6000 évvel ezelőtt, a kvevriket megtöltik musttal, majd az edényt egy fafedővel lezárják, és elássák. Az eljárás annyira egyedi, hogy azt az UNESCO a világörökség részéve nyilvánította.

Tehát egy grúz borkóstoló során nem csupán a jókedv biztosított, de egy történelemóra is. Ha pedig igazán jó grúz borra vágysz, akkor mindenképp látogasd meg a Kahét borvidéket Kelet-Grúziában.

4. Természet és építészet.

Szinte lehetetlen különválasztani a természetet és az építészetet, mert bárhová is mész Grúziában, a középkori templom mögött mindig ott lesz a hófödte hegycsúcs, a hegyek között pedig több száz középkori kőtoronyra találsz.  Ugyancsak a több, mint 2000 méter magasan található, az UNESCO világörökség részét képező Ushguli, Európa legmagasabban lakott települése, amelyet gyönyörű gleccserek, tavak, hegyek övezik. De, hogy ne csak hegyeket említsünk. A 6. századi David Gareja barlang kolostor komplexum összeolvadása a sivatagi tájjal egy igazi műalkotás.

Az a jó Grúziában, hogy mindig van választásod -  ez egy igazi demokratikus ország. Ha nem szereted a hegyeket és a hideget, akkor még mindig van mit csinálnod Grúziában. A szubtrópusi Adzsaria régióban, a Fekete-tenger partján egy kellemes pihenés mellett is belekóstolhatsz Grúziába. És ha nem szereted az ezeréves építészetet, akkor a főváros, Tbiliszi és Batumi high-tech építészete nyújthat különleges élményt számodra.  

5. Ázsiai kalandok, európai biztonság.

Nagyon rövid idő alatt bele lehet szeretni a grúz kultúrába. Egy kicsit olyan, mint egy rosszfiú bőrébe bújt jófiú. Elsőre nagyon veszélyesnek tűnhetnek az emberek, mert talán egy kicsit hangosabban beszélnek, főleg egymás között, talán túl érdeklődőek és gyanúsan segítőkészek. Grúziában teljesen normális, ha valaki pár mondat után meghív vendégségbe vagy megadja a telefonszámát, mondván, ha bármi gond van hívd fel.

imgp1713.jpg

Ha szeretnél egy kicsit kimozdulni a komfortzónádból, egy hátizsákkal és egy térképpel a kezedben felfedezni egy országot, de mindeközben biztonságban szeretnéd tudni magad, akkor ne habozz, legközelebb utazz Grúziába!

További okok, amit minden Grúziába látogató olvasónak javasolunk kipróbálni: megnézni egy grúz balett előadást, megkóstolni a chachát (sajátos grúz tömény ital), agyagkemencében sült friss laposkenyeret enni helyi sajttal, elmenni a Száraz híd melletti bolhapiacra Tbilisziben. 

A fényképek és videók Pentax K-S2 fényképezőgéppel készültek, melyet a Ricoh Imaging hazai márkaképviselete, a Fotoplus Kft. bocsátott rendelkezésünkre.
http://www.ricoh-imaging.hu/
http://fotoplus.hu/

terkep_signagi.jpg

facebook.com/tubeteika

A bejegyzés trackback címe:

https://tubeteika.blog.hu/api/trackback/id/tr1112044447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

HTML

süti beállítások módosítása