Batumi - Grúzia "art nouveau" fővárosa
Tengerpart, pálmafák és hacsapuri

A Kutaisi reptérről az utunk egyenesen a Fekete-tenger partjára vezetett. Utunk során olyan érzésünk volt, mintha egy óceáni szigetre csöppentünk volna. Pálmafák, citrusi gyümölcsök és bambuszok váltották fel a fenyőerdőket és a szőlővidékeket.

Batumi gyorsan fejlődő turisztikai központja lett Grúziának. A várost az építészete teszi igazán különlegessé. A régi hagyományos grúz lakóházak mellett gombaszámra épülnek a különlegesnél különlegesebb építészeti remekművek, amelyek az utcák mélyében a posztszovjet hagyatékkal párosulnak. Minden lépésünkkel egy időutazáson megyünk keresztül, hol előre, hol visszafelé haladva az időben. Egy ilyen időeltolódás közepébe csöppentünk mi is bele kora reggel, érkezésünk napján Batumiban. Korszerű technikával próbáltunk szállást foglalni egy szovjet érában ragadt vendégházban, sikertelenül.

Érkezésünk előtt egy héttel foglaltunk egy szobát a booking.com oldalon és miután a tervezettnél korábban érkeztünk meg még útközben betelefonáltam a vendégházba és értesítettem őket, hogy korábban érünk oda és szeretnénk letenni a csomagjainkat. Mondták, hogy nyugodtan otthagyhatjuk a csomagjainkat, de nem maradhatunk ott, mert a foglalásunkat visszavonták.

- Visszavonták? De mikor?

- Igen, visszamondtuk. Ma éjjel.

Mondanom sem kell, hogy nem örültünk ennek a hírnek, sőt talán egy kicsit dühös is voltam a hosszú út után, hiszen ott voltunk a Fekete-tenger partjától egy lépésre és nekünk azzal kellett foglalkoznunk, hogy internetet és szállást találjunk. Megkértem a ház tulajdonosát, hogy találjon megoldást a problémára és hívjon vissza. Fél óra múlva felhívott és mondta, hogy jó hírei vannak.

- Elnézést kérünk Önöktől. Találtunk megoldást.

- Igen? Van szabad szoba?

- Nem, az unokahúgommal egy szobában aludhattok, amíg nem szabadul fel egy szoba.

El tudjátok képzelni, hogy nem vacilláltunk sokáig a válaszon. Sok szerencsét kívántunk, mert szerencse nélkül kétlem, hogy bárki megtalálná a vendégházukat.

A tengerparton barangolva végül találtunk internetet és hamarosan szállást , ahova még mielőtt taxiba ültünk, betelefonáltunk minden esetre. Ezzel a szállással már jobban jártunk. Egy családi ház emeletén volt kialakítva a vendégszálló . A wc és a zuhanyfülke egy helyen voltak, de ehhez egy idő után hozzá lehet szokni Grúziában.

Viszont, amit mi a legjobban értékeltünk az a légkondi. Már csak ezért is 10-ből 10 pontot adtunk a szállásnak. Az augusztusi párás, szubtrópusi meleg idő mellett életmentő . De a légkondícionálónál is jobban esett csobbanni egyet a Fekete-tengerben, amit egy kis ingyenes köves lábmasszázs előzött meg. Ne lepődj meg, ha nem találsz homokos tengerpartot Grúziában, ugyanis ott a Fekete-tenger partja jellemzően köves. Maga Batumi is kőpartot jelent, szó szerinti fordításban.

Meglepő módon a város vonalán 7 km hosszan elnyúló strand már délelőtt megtelt. A partszakaszt pálmafákkal díszített, bicikliúttal ellátott széles sétány választja el a nyüzsgő városrésztől. Itt bűn lenne kihagyni a helyi Bubit, amelyet előszeretettel használnak a turisták.

A tengeren felül is rengeteg látnivaló van Batumiban. Mindenki megtalálja kedvenc helyét ebben a városban. Például kihagyhatatlan a botanikus kert, javasolt a delfinárium meglátogatása és egy séta a belvárosi utcákban. De nem csak a város, hanem a környéke is rejteget látnivalókat. A partmenti hegyek között csodás tájakat, vízeséseket találunk.

Mi Batumitól délre, a török határhoz utaztunk Szarpiba és Gonioba. A két kisváros a helyiek körében nagyon népszerű, mert viszonylag kevés turista jár arra, annak ellenére, hogy mindössze 10 km-re vannak Batumitól. Itt tisztább a tenger vize és nem kell aggódni a zsúfoltságtól. Azonban a tengerpart a helyieknek van kialakítva. Nincs szórakozási lehetőség, csak a tengerpart, pár bungaló és a helyi emberek, akik minket is odavonzottak.

Szarpiban és Gonióban már jobban át lehet érezni az igazi grúziai létet. Mi voltunk az egyetlen külföldi turisták, ezért nagyon könnyen ismerkedtek velünk a helyiek. Egy a lakóházak közé rejtett kis étteremben a környék gyerekseregének a társaságában fogyasztottuk el az ebédünket, akikkel nagyon jól elszórakoztunk a közös nyelv hiánya ellenére is.

Leégve, de nem megtörve elindultunk vissza Batumiba, ahol egy régi ismerősöm teára invitált bennünket. Batumi és Szarpi között gyakran járnak buszok, de valamiért mind annyira tele voltak, hogy nem fértünk fel egyikre sem, ezért végül autóstoppal tértünk vissza a városba.

Gyorsan vettünk egy üveg bort és egy nagy doboz fagylaltot, majd elindultunk rég nem látott Asztamúr barátomhoz. Tea helyett terülj-terülj asztalka fogadott bennünket. Kiderült, hogy a tiszteletünkre Asztamúr meghívta a barátait és egy igazi szuprát szervezett nekünk. Az este folyamán sajtos Hacsapurit is megtanultunk készíteni, ami nagyon finomra sikerült.

Asztamúr félig grúz, félig abház. A családja Abháziából menekült Grúziába a háború alatt. Most konfliktológiát tanul az egyetemen. Franciaországban töltött Erasmusos féléve alatt megismerkedett francia barátnőjével, akinek kiderült, hogy a legjobb barátnője egy magyar lány. A barátnője minden nyáron Grúziában van és már lassan, de biztosan beszéli a grúz nyelvet is. Kapcsolatuk gyümölcse egy Franciaországban termesztett szőlőből és grúz narancsból készített különleges bor, amit a lány szülei készítettek korlátozott számban saját borászatukban. Volt szerencsénk nekünk is megkóstolni ezt a bort és én mondom isteni volt.

Hogy mi a szupra? A szupra egy hagyományos grúz vacsora, de inkább ünnep, amely fontos részét képezi a helyi hagyományoknak. Ha szerencséd volt részt venni egy ilyen lakomázáson, akkor garantált a visszautad Grúziába, mert ez az estéd felejthetetlen lesz. 

terkep_batumi.jpg

A fényképek és videók Pentax K-S2 fényképezőgéppel készültek, melyet a Ricoh Imaging hazai márkaképviselete, a Fotoplus Kft. bocsátott rendelkezésünkre.
http://www.ricoh-imaging.hu/
http://fotoplus.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://tubeteika.blog.hu/api/trackback/id/tr9711684259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

HTML

süti beállítások módosítása