Grúzia – egy ország, amely elvarázsol

Magyarországon egyre többet hallani Grúziáról, azonban egyelőre nem sokan választják nyaralásuk célpontjául ezt a gyönyörű kaukázusi országot, pedig vízummentesség és közvetlen repülőjárat áll rendelkezésünkre. Ennek az oka talán az, hogy keveset tudunk az országról és ezért nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá az utunk szervezéséhez, de ha egyszer ellátogatsz ide, garantáljuk, hogy újra és újra visszahúz majd a szíved, mert ez az ország elvarázsol.

Hihetetlen, de ebben a kicsi 3,5 milliós országban amelyet lakosai egyszerűen Szakartvelonak neveznek minden megtalálható. Nyugatról az országot a Fekete-tenger mossa és a partmenti szakasz szubtrópusi éghajlata miatt a búrjánzó zöld növényzet pálmafákat, bambuszokat, fenyőket és trópusi gyümölcsöket rejteget egyszerre. Északról a szemetgyönyörködtető kaukázusi hegység több, mint 5000 méteres hegyei védik az országot. A keleti országrészt a szőlő és a bor uralja. Grúzia fővárosától pedig ha délre utazunk, sivatagos táj fogad bennünket, ahol már csak a tevék hiánya ébreszt rá arra, hogy nem a Szaharában vagyunk.

Ezt a változatos tájat a helyi lakosok teszik még színesebbé, akik hihetetlenül vendégszeretőek, kedvesek és segítőkészek. Hihetetlenül a szó szoros értelmében, mert szinte gyanússá válik, amikor ismeretlenül vendégül látnak otthonukban, vacsorával és háziborral kínálnak, mindenben segítenek amiben csak tudnak és mindezt nem erőszakosan, hanem valóban érdekmentesen, jószándékkal és szívből teszik.

Ezért ha egyszer meghívást kapsz egy grúz lakomára, vagyis „szuprára”, semmiképpen sem mondjál nemet, hiszen egy étterem sem nyújt olyan gasztronómiai élményt, mint amelyet egy grúz családiháznál kapsz. Egy-egy vacsoránál a húsos khinkálitól kezdve, a babos lobiánin át, a sajtos-tojásos hacsapuriig finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra és ilyenkor a híres törköly pálinkához hasonló csacsa és házibor sem maradhat el.

Miután közelebb kerülsz az emberekhez mindinkább nehezebbé válik eldönteni, hogy Grúzia Európához vagy Ázsiához tartozik. Minden idelátogatónak nagy fejtörést okoz ez a kérdés, mert mind a nyugati, mind a keleti kultúra jegyei megtalálhatók itt. Hagyományaik nagyon közel állnak más kaukázusi népek szokásaihoz, azonban a vallásuk eltérő, hisz míg a grúzok keresztények, a grúz ortodox egyházhoz tartoznak, addig az őket körülvevő népek (az örményeken kívül) muszlimok.

Ez a sokszínűség adja azokat az élményeket Grúziában, ami miatt minden nap úgy érzed, hogy még egy nappal tovább akarsz maradni. Azt hiszem Grúziát teljesen megismerni lehetetlen, de annál könnyebb beleszeretni.

terkep_teljes_blog.JPG

A fényképek és videók Pentax K-S2 fényképezőgéppel készültek, melyet a Ricoh Imaging hazai márkaképviselete, a Fotoplus Kft. bocsátott rendelkezésünkre.
http://www.ricoh-imaging.hu/
http://fotoplus.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://tubeteika.blog.hu/api/trackback/id/tr2511673358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

HTML

süti beállítások módosítása